Zárt égésterű gázkazánok karbantartása

Zárt égésterű gázkazánok karbantartása

Zárt égésterű kazánok közé tartoznak a turbós készülékek, valamint a korszerű kondenzációs gázkazánok. De ide tartoznak a parapetes konvektorok, valamint a régi ZC típusjelzésű FÉG készülékek is.

Mint a hagyományos

Általánosságban elmondható, hogy a turbós gázkazánok karbantartása majdnem úgy történik, mint a kéményes, vagy nyílt égésterű gázkazánoké. Azzal a különbséggel, hogy az égésteret zárttá tevő lemezt is el kell távolítani a készülékről. A készülék belseje szinte teljesen ugyanolyan, mint egy atmoszférikus gázkazáné. Az égősort itt is ki kell szerelni, alaposan folyóvízzel átöblíteni. A hőcserélőt pedig durvább ecsettel takarítják ki, vagy kompresszorral tisztítják. A hőcserélő kiszedése kissé komplikáltabb, ugyanis itt a deflektor helyett turbóventilátor van, melynek a kiszerelése némely készülékeknél bonyolultabb feladat. Viszont ellenőrzéskor a turbóventilátort is át kell vizsgálni, hogy megfelelően működik-e, nem csapágyas, nem kotyog a tengelye, stb., valamint alaposan meg is kell tisztítani, mert a rárakódott por tönkreteheti.

Nagyon fontos, hogy a gázkészüléket minden megkezdett művelet előtt áramtalanítani kell, ugyanis itt a turbóventilátornál könnyen áramütést lehet szenvedni! Az ellenőrzést nyitott égéstérnél célszerű az összeszerelés után elvégezni, itt jellegzetes „zakatoló”, pulzáló működést fogunk tapasztalni. Összeszerelés után ugyanazok a műveletek mérvadók, mint egy nyílt égésterű kazánnál, ellenőrizzük a víznyomást, a tágulási tartály nyomását, stb.

Egy kondenzációs gázkazán burkolata alatt ez a látvány fogad.

A kondenzációs más…

Merőben más feladat a kondenzációs kazánok karbantartása. Hangsúlyoznunk kell, ezeknél a készülékeknél a legfontosabb az éves átnézés, kitisztítás, felülvizsgálat, köszönhetően a precízebb m. Mindez nélkül a készülék nagyon hamar tönkre fog menni, és nem fogja a tőle elvárt gázszámla csökkentést sem hozni. Sajnos a tapasztalat az, hogy a magukat karbantartó szerelőknek hívó, ám jogosultságokkal nem rendelkező álszerelők a kondenzációs kazánokkal követik el a legnagyobb visszaéléseket, csalásokat. Ugyanis jóval több szerelést, alaposságot,  esetleg műszeres beállítást igényelnek ezek a készülékek a karbantartások során. Nézzük át, hogyan is zajlik szakszerűen a kondenzációs gázkazánok karbantartása:

  1. Áramtalanítani kell a készüléket, azaz ki kell húzni a konnektorból a kábelt, vagy a kismegszakítónál le kell kapcsolni. Nem elég csak a készülék nyomógombjánál lekapcsolni, ugyanis így a vezérlőpanel áram alatt maradhat.
  2. Elzárjuk a gázcsapot.
  3. Elzárjuk a készülék alatt található karbantartó vízcsapokat (előremenő fűtési, visszatérő fűtési, hálózati hidegvíz, HMV)
  4. A burkolat eltávolítása után szemrevételezzük a készülék állapotát.
  5. Kiszereljük a gyújtó elektródást, majd az ionizációs elektródát, ahol külön van a kettő, és egy réz drótkefe segítségével alaposan megtisztítjuk a lerakódott égéstermék szennyeződésektől.
  6. Majd le kell szerelni az égőfejet. Ez minden készüléktípusnál más és más. Meg kell tisztítani. Ellenőrizzük az égéstér tömítéseket. Célszerű minden egyes karbantartás után cserélni!
  7. Ezután az égőtérben a hőcserélő füstoldali tisztítása következik. Ez lehet erősen szennyezett. Puha ecsettel alaposan át kell takarítani, majd tiszta vízzel leönteni a levált szennyeződéseket.
  8. A kondenzációs szifont is le kell szerelni, alaposan átmosni. nagyon fontos, hogy a szifont vissza kell szerelni, majd feltölteni tiszta vízzel.
  9. Vissza kell szerelni a gázégőt, majd csatlakoztatni kell a vezetékeket.
  10. Végül helyére kerülnek az elektródák.

Innentől már a hagyományos készülékeknél is jól ismert ellenőrzést hajtjuk végre. A készülék tágulási tartályában megvizsgáljuk a nyomást (1,1 bar), valamint a csapok megnyitása után ellenőrizzük a készülék víznyomását is.  Majd ellenőrizzük, hogy a készülék mind gáz, mind pedig vízoldalon nem szivárog-e. Ezután összeszereljük a készüléket, és próbaüzemet tartunk, melynek része lesz a készülék mérése is füstgázelemző műszer segítségével. A kazán gépkönyvében a gyári értékeket megtaláljuk, tehát ezért is fontos, hogy a tulajdonosok megőrizzék, és kérésre átadják a szerelőknek a használati utasításokat. Ezen dokumentumok nélkül ugyanis nehezebb a méréseket elvégezni. Amikor kész vagyunk, dokumentáljuk az elvégzett munkát, és átadjuk a felhasználónak, hogy a következő karbantartáskor  mindent tudjunk a készülékről.

A másik oldal

A kondenzációs kazánok karbantartása a hőcserélő füstoldali tisztítását tartalmazza. Azonban a hőcserélő a fűtési vízzel is érintkezik, ennek tisztítása, ellenőrzése nem része a karbantartásnak. Azonban célszerű ellenőriztetni, különösen az alumínium hőcserélővel rendelkező kazánok esetén. A hőcserélő fűtésoldali tisztítását, és a fűtési rendszer tisztítását célszerű 5 évente elvégeztetni a fűtési rendszer gépi átmosása keretében, de erről bővebben a következő bejegyzésünkben foglalkozunk.   

Fontos tehát kiemelnünk, hogy a felsorolt pontokat egy tisztességes karbantartás alkalmával be kell tartani. Amennyiben a tulajdonos azt veszi észre, hogy a „szerelő” fel sem nyitja az égőteret, köszönje meg a munkáját, mert nagy valószínűséggel be akarják csapni!!!   

    

Share this post