Nyílt égésterű Gázkazánok karbantartása

Nyílt égésterű Gázkazánok karbantartása

Csakúgy, mint az autókat, a fűtőkészülékeinket is évente karban kell tartani. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mit értünk szakszerű karbantartás alatt? Mit várhatunk el a pénzünkért a karbantartást végzőtől? Átverhetnek-e a csaló álgázszerelők? Itt a válasz a kérdésekre.

Mint a kocsimat!

Különösen az új, kondenzációs gázkazánoknak van szükségük a rendszeres karbantartásra. Ezek a kazánok „műszerkazánok”, ami azt jelenti, hogy precízen, digitális áramkörökkel finoman szabályozhatók, ennek köszönhető takarékosságuk és komfortjuk. Ha már az autós hasonlattal élünk, egy merci (ami a kondenzációs kazán) sokkal szervizigényesebb, de jóval komfortosabb, környezet barátabb, és kevesebbet is fogyaszt, mint egy mondjuk egy Lada Niva (nyílt égésterű kazán). Teljesen természetes, hogy egy drága autót nem állok neki otthon a sufniban szerelgetni, hanem évente márkaszervizbe viszem. Egy jó kazán is megérdemli a jó gázszerelőt, aki tényleg elvégzi azt a karbantartást, amely biztosítja a kazán hosszú (15-20 éves) és biztonságos élettartamát.

A nem megfelelően, nem igazi szakemberrel karbantartott, vagy karbantartatlan készülék életveszélyes!

Szétszedi a készüléket

De mit is csinál egy gázszerelői igazolvánnyal rendelkező karbantartást végző szakember? Először is szinte darabokra szedi szét a készüléket.

Látszik, hogy az öreg készülék igen poros

Legyen az nyílt égésterű, turbós, vagy zárt, minden típusú gázkazánt szét kell szerelni, hogy az egyes alkatrészeket meg lehessen tisztítani. Nyílt égésterű kazánok esetén az égőfejet alaposan ki kell öblíteni csap alatt, így eltávolítható a korom, és a gáz égése során lerakódott égéstermék.

Az égőfejet alaposan át kell öblíteni a zuhany alatt

Majd a hőcserélő tisztítása következik. Kisebb szennyeződéseket el lehet távolítani durvább sörtéjű ecsettel. Ha a lerakódott koromréteg túl vastag, akkor le kell szerelnünk a készülék deflektorát, és át kell fújni kompresszorral a hőcserélőt. Ha ez sem jelent átütő sikert, le kell szerelnünk a hőcserélőt, és erős vízsugárral át kell mosni. A nyílt égésterű gázkazánok tisztításánál ez az egyik legfontosabb. Ha a hőcserélő eltömődött, eldugult, a kazánban az égéstermék nem tud a kéményfelé távozni, és a helyiségbe áramlik. Ez az egyik leggyakoribb kiváltó oka a szénmonoxid mérgezéseknek.

Koszos, lerakódott hőcserélő, kompresszoros tisztítást igényel

Mérni is kell

A tömítéseket minden esetben ki kell cserélni. A készülék működését minden esetben ellenőrizni kell műszeresen, szemrevételezéssel egyaránt. A gázkazán hangja is árulkodó lehet. A zajos gázkészülék keringési problémákról árulkodhat. A por a gázkazánok nagy ellensége, mert működés során ráéghet a hőcserélőre, és eldugítja azt. Tehát minden esetben alaposan át kell fújni a gázkazánt kompresszorral, hogy a portól a hozzá nem férhető helyek is megtisztuljanak. Érdemes pontos és precíz műszerrel a környezeti szénmonoxidot is megmérni. Ezzel biztosak lehetünk, hogy a gázkazán működtetésével nem áll fenn életveszély. Ellenőrizni kell a tágulási tartály nyomását, amely 1,1 bar. Szükség esetén a szelepen keresztül a tartályt kompresszorral fel kell fújni.

Ezen a szelepen kell feltölteni a levegőt a tágulási tartályba

Ezen kívül a víz nyomását is ellenőrizni kell, amely 1,2-1,5 bar között ideális. A fűtési előremenő víz hőmérsékletét is be kell állítani. Radiátorok esetén ez 60-70 celsiusfok. Ha ennél alacsonyabb, akkor a hőcserélő károsodik, ugyanis kondenzvíz csapódik ki, és az alkatrész korrodálódik, majd idő előtt kilyukad. Ha ennél magasabb, szétéghet. Senki ne higgye azt, ha alacsony hőmérsékleten járatja a nyílt égésterű gázkazánját kisebb lesz a gázszámla. A bevitt hőmennyiség minden esetben ugyanakkora, ha alacsony a fűtővíz hőmérséklete, akkor tovább fog dolgozni a gázkazán. Ha magasabb rövidebb ideig fűt.

A fűtési víz nyomása 1,2-1,5 bar

Óvakodj a csalóktól

Tehát egy jó karbantartás, ami legalább fél, maximum egy órát vesz igénybe ennyire alapos. Persze léteznek olcsó, rövid idő alatt végző álgázszerelők is. Minden esetben kérjünk arcképes gázszerelői igazolványt a csalások tevékenységének megakadályozása érdekében. Aki nem tud ilyet felmutatni, bűncselekményt követ el, ha a gázkészülékbe nyúl. Ezen kívül a gázkazán tulajdonosát is felelőségre vonhatják gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt. A csaló gázszerelők előszeretettel hirdetnek párezer forintért karbantartásokat. Valójában nem végzik el a munkát, csak maximum kívülről takarítják meg a készülékeket. Így hamis biztonságérzetet teremtve a gázkazán tulajdonosoknak. Minden évben több tucatjával javítunk olyan készülékeket, melyeket magukat gázszerelőnek kiadó csalók tartottak karban. Ha valódi szakember foglalkozik a gázkazánnal, nagyon kicsi valószínűséggel hibásodik meg a készülék. Ahogyan Kodály Zoltán mondaná, ha gázkazán szerelőt választana: Csak tiszta forrásból!   

Arcképes gázszerelői igazolvány, amely nélkül legálisan nem lehet karbantartást sem végezni

Share this post