Mindent a villanybojlerekről!

Mindent a villanybojlerekről!

Ebben a cikkben a tárolós rendszerű, villamos fűtőszállal melegített bojlereket, és a velük kapcsolatos tennivalókat tekintjük át.

Szabványok és telepítés

A villanybojler nem beüzemelés köteles termék. Ez azt jelenti, hogy nem feltétele a garanciának, hogy villamos végzettségű szakember telepítse. Az esetek döntő többségében ma már dugvillával ellátott készülékekkel találkozunk a kereskedésekben. Műszaki szempontból ez a megoldás természetesen nem a legjobb, hiszen így egy tetszőlegesen elhelyezett dugaljba, oldható kapcsolattal történik az elhelyezés. A villamos berendezésnek nem lesz külön kismegszakítóval lebiztosítva, és azt sem tudjuk, hogy a dugaljat milyen átmérőjű vezetékkel szerelte annak idején a villanyszerelő. Ezen kívül a fürdőszobában a dugalj elhelyezése sem mindig felel meg a szabványi követelményeknek, melyet az MSZ HD 60364-7-701:2007: „Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények” szabvány határozna meg.  A fürdőhelységek villamos létesítésének gyakorlati alkalmazása. Ez a szabvány határozza meg azt is, hogy a villanybojlert hová lehet felszerelni. Fontos megjegyezni, hogy a gyártó engedélyezheti a bojler 1-es zónába történő telepítését is.  Már csak ennek a szabványnak az ismeretéért is fontos lenne, ha a termék beüzemelés köteles lenne. Tény az, ha nem bízunk a dugvillában, le is vághatjuk azt, ettől még a garancia érvényes lesz, és beköthetjük fixen, az előírásoknak megfelelően. Azonban figyelni kell arra is, hogy MBCU, MCU vezetékkel (tömör, merev kábel) nem szabad a készüléket bekötni, mert a tapasztalatok szerint könnyen eltörik, megreped, és ívet húzhat, amely a bojler elektronikáját tönkreteszi, szétégeti.

Garancia, jótállás

Vásárlás során a garancia feltétele a számla, valamint a kereskedő által kitöltött garanciajegy megléte. A villanybojlereknél is létezik jótállás, a 100 ezer forint alatti termékeknél 1 év, felette 2 év a garancia. Ez idő alatt lehet vásárolni kiterjesztett garanciát. Az érvényesség feltétele az éves karbantartás. A garancia a vásárlás időpontjától érvényes. Ha azonban a vásárló úgy dönt, hogy szervizpartner szakszerű segítségét veszi igénybe a telepítésnél, akkor a garancia onnantól érvényes, amikortól a szakember a készülék csomagolását eltávolítja. Ha tehát a megvásárolt készülék hónapokat, éveket állt, akkor célszerű, hogy szervizpartner végezze a szerelést, mert nem rövidül a jótállási idő. Ezen kívül minden márka esetén vásárolható kiterjesztett garancia, ha a készülék megfelelően volt szervizelve.

Rögzítés a falra

A telepítéshez vízpumpafogó, tömítőzsinór, ütvefúrógép (12-es fúrószár), kalapács szükségeltetik.  A készülékek elhelyezése szempontjából sarkalatos probléma még a megfelelő rögzítés. Felejtsük el a készülékhez csomagolt tiplis csavarokat és akasztókat. Gondoljunk bele, ha egy rosszul rögzített villanybojler (100 l-es készülék kb. 130 kg) „megindul”, akkor óriási, akár milliós értékű rombolást is okozhat. Nem beszélve a személyi sérülések lehetőségéről. Ezért minden esetben a gyártó által ajánlott rögzítéstechnikát alkalmazzuk, és az előírásokat tartsuk be. Ezzel tudjuk magunkat fedezni egy esetleges kár esetén. De nem mindegy a rögzítésre szolgáló fal vastagsága, anyaga sem, vékony fal esetén érdemes a menetes szárat választani.  Azért kell ezt ennyire kihangsúlyozni, mert gyakran előfordulnak a helytelen rögzítésből eredő balesetek, és fűrdőszobai, konyhai károk. A telepítés gépészeti szerelése rendkívül egyszerű, a hideg ághoz, illetve a betáplálási csonkhoz kell a biztonsági szelepet bekötni. Általában a bojlerek csomagolt tartozéka a szelep, de megfelelő, és nem sérti a garanciális feltételeket a hagyományos MMG szelep beépítése sem, bármelyik márkájú bojlerhez. Gyakran flexibilis csővel kötik be vízoldalon a bojlereket, ennél sokkal jobb az ½ colos, szerelt bordás cső. A telepítésnél fontos megemlíteni, hogy a bojlert áram alá helyezés előtt fel kell tölteni, miközben a melegvíz csapnak nyitott állapotban kell lennie, hogy a felesleges levegő távozzon. Ha véletlenül a bojler fűtőszála szárazon bekapcsolt, akkor tilos ráengedni a hidegvizet, mert azonnal tönkremegy, azonban 10 perc elteltével a bojler tölthető.

Elektromos diagnosztika

Elektromos szempontból a villanybojler egyszerű szerkezet, szereléséhez gyakorlatilag szükség van 8-as,10-es, 12-es csőkulcsra, szigetelt csavarhúzókészletre, fáziskeresőre, lakatfogós multiméterre. Sok lakásban még nincs életvédelmi relé, célszerű egy dugaljba helyezhető mobil Fi relét is magunkkal vinni. Minden villanybojler legfőbb része a fűtőszál, melynek jósága könnyen ellenőrizhető. A megtáplálás fázisvezetőjén mérhető áramerősség alapján ellenőrizhetjük, hogy a fűtőszál megfelelően működik-e. A készülék adattábláján megtalálhatók a teljesítmény adatok, tehát a lakatfogón leolvasott értéket megszorozva 230 V-al, meg kell, hogy kapjuk az adattáblán feltüntetett teljesítmény értéket. Ezen kívül hideg állapotban megmérhetjük a fűtőszál ellenállását is, az adattáblán feltüntetett teljesítményből és az U2/P összefüggésből számítható a fűtőszál ellenállása, ha a két érték egyezik, jó a fűtőszál (ökölszabály szerint 40-60 Ω).  Azonban, ha a fűtőszál repedt, sérült, az egyszerű multiméterrel nem mérhető, a bojler szétszedése nélkül nem mérhető. Bár, ha a felhasználó panaszkodik, hogy ráz, csíp a víz, akkor már gyanakodhatunk. persze, ha lenne életvédelmi relé, akkor azonnal lekapcsolná az életveszélyessé vált készüléket. Erre jó, ha van nálunk „mobil” Fi relé. Ha lekapcsol, egyértelmű, hogy sérült a fűtőszál, cserélni kell.

Az anód

Egyes bojler típusoknál a bojler anód kivezetésénél található egy mérő szál, ahol az anód fogyása ellenállásmérővel mérhető, így nem kell „leereszteni”, szétszerelni a teljes készüléket. A legtöbb készüléknél azonban erre nincs lehetőség. A hazai palettán léteznek rozsdamentes acél tartályos villanybojlerek, itt értelemszerűen ne keressük az anódot. Valamint un. elektromos anóddal ellátott készülékeket is gyártanak, ahol a korrózióvédelmet folyamatos egyenfeszültség biztosítja. Ha az aktív anód több mint fele elfogyott, cserélni kell, valamint a gyors fogyásból az elektromos hálózat hibájára is következtethetünk. Ilyenkor érdemes teljes körű felülvizsgálatot javasolni a bojler tulajdonosának, mert akár életveszélyes állapot is fennállhat. gyakran találkozni a „büdös víz” jelenségével. Az aktív anódrúd rögzítése M5-M8 csavarokkal történik, szükség esetén kapható átalakító. Magyarország bizonyos területén az ivóvízben lévő ásványok reakcióba lépnek az anóddal, és ez a jelenség kellemetlenné, elviselhetetlenné teszi a melegvíz szagát. A kereskedelemben létezik olyan anód, amely ezt a helyzetet képes kezelni.  De bakteriális fertőzés is okozhat kellemetlen szagokat, ez esetben az ivóvíz teljes átmosása javasolt.  A kemény víz ellen hatékonyan vízlágyítóval lehetne védekezni, nincs ilyen lehetőség, akkor sűrűbben kell karbantartani. A vízkőlerakódás okozza a bojlerekben a „sistergő” hangokat.

Termosztát és hőérzékelő

A bojlerekben típustól, gyártótól függően többféle hőmérsékletérzékelő termosztát lehet.  A legegyszerűbb a bimetálos csőtermosztát egy egyszerű kontrolllámpával. Ez az eszköz általában fix, 70 ˚C hőmérsékletre állítja be a melegvizet. Azonban van rajta egy kis hőfokszabályzó, melyet fel lehet törni, és állítani lehet a hőmérsékletet, azonban pontos beállítás nem lehetséges. Leggyakrabban az ilyen termosztátok túlmelegedés miatt állnak le. A szabályzón van egy kis hőkioldó, melyet fogpiszkálóval, kis csavarhúzóval visszanyomva újra működőképes lesz a berendezés. Ennél már bonyolultabbak az NTC hőérzékelős készülékek.  Általánosan a 10K NTC termisztor-érzékelőket használják a gyakorlatban. A 10K jelölés az érzékelő 10 000 ohmos (10 kΩ-os) ellenállását jelzi 25 °C-on. Az érzékelő hőmérséklete és elektromos ellenállása közötti kapcsolat nem lineáris. Alacsony hőmérsékleten az ellenállás változása sokkal hangsúlyosabb. A modern, digitális épületgépészeti szabályozó rendszerek könnyen átalakíthatják az érzékelő áramkör elektromos ellenállását egy számított hőmérsékleti értékre egy ismert és jól reprodukálható görbe alapján. Tehát az NTC-k jóságát mérni multiméterrel lehet, szobahőmérsékleten kb. 10 kΩ az ellenállásérték. Az NTC-k általában egy hosszú panelen helyezkednek el, melyet meg lehet bontani, levágni, forrasztani, ha esetleg a panel megsérül. A merülőhüvelybe átmenetileg (ha nincs nálunk NTC) be lehet tenni egy bimetálos termosztátot is, így a bojler átmenetileg működtethető, míg a szükséges alkatrészeket beszerezzük. Előfordulhat, hogy egy panelen két NTC is van, ilyenkor a mérésnél a piros szál a közös, a sárga az egyik NTC, a barna a másik NTC kivezetése. Itt 10-10 kΩ-ot kell mérnünk. A digitális vezérlésű készülékeknél nagyon fontos a készülék gyári száma után alkatrészt rendelni. Ha nem így teszünk, könnyen érhet meglepetés az új alkatrészek beszerelésekor. A régi alkatrészek javítása is megoldható, ha valaki gyengeáramú, műszerész hajlamokkal is rendelkezik. Bizonyos típusoknál a 220 µF-os elko szokott eldurranni, ezt célszerű 63V-os tűrésűre cserélni. De időnként az ellenállások adják meg magukat. Vagy a nagy sárga varisztor, aminek ha az egyik lábát „elcsípjük”, átmenetileg működtethető a berendezés.

A luxus

Meg kell említenünk még a WIFI modulokat, illetve a programozhatóságot. A távoli elérés elsősorban hétvégi házakban, nyaralókban jó lehetőség az eszközök működtetésére, hogy mielőtt megérkezik a család, legyen melegvíz az aznapi fürdéshez. A WIFI modulokat a vezérlőpanelek tartalmazzák. A csatlakoztatás ma már pofon egyszerű, ha a lakás rendelkezik internet kapcsolattal. Arra figyelni kell, ha sok eszköz csatlakozik a rooterhez, akkor előfordulhat, hogy a villanybojlert a hálózat leoldja. A szolgáltatónak jelezni kell a problémát, és lesz rá megoldás. A programozható villanybojlerek általában 2 időprogrammal rendelkeznek a reggeli és az esti fürdéshez lehet őket beállítani. Léteznek olyan készülékek is, melyeknek ECO funkciójuk van, ez a rendszer öntanuló, két hétig figyeli a szokásokat, és ehhez állítja be a melegvíz hőmérsékletét, és a felfűtés gyakoriságát. ha a készülék ebben a módban van, és nem lesz elég meleg a víz, rossz beállításra kell gyanakodni.  

Ebben a cikkben általánosságban vizsgáltuk meg a villanybojlereket. Minden márka más és más érdekességet tartogat, célszerű a típushibáknak a szervizképviseleteken utánakérdezni, illetve szerviztanfolyamokon részt venni.  

Share this post